A lasagne majdnem olyan nagy sztár nálunk, mint a pizza és bolognai spagetti. Igazi olaszkajarajongó a kiccsávó (és a nagy) :) . Az adaggal most nem vicceltünk, mivel jó sokan voltunk, de a vége felé kicsit izgultam, hogy elég lesz-e. Pedig volt bruschetta és favágótorta (jönjönjön) is. Legközelebb kétszer ennyi besamellel csinálom.
Hozzávalók 8-10 személyre:
1-1,5 doboz lasagne-tészta
30 dkg reggiano parmeggiano
A szószhoz:
1 kg darált marha és sertés vegyesen
1 dl vörösbor
3 fej vöröshagyma
1 dl olívaolaj
2 nagy reszelt sárgarépa
2 nagy mutti polpa paradicsompüré
2 dl paradicsomlé só bors
bazsalikom
Besamel:
8 dkg vaj
3 ek liszt
1 liter tej
szerecsendió reszelmény
só
Olajon apróra vágott hagyma pirít, hús rá, kever, míg színtvált picit. Mehet bele a jól lereszelt sárgarépa, a vörösbor, a paradicsom és a parilé, só, bors, bazsalikom. Jól összerotty, kábé fél óra. Besamel gyártás: Vaj melegít, beleszór a liszt. (Habverővel szoktam kavarni, régen mindig fakanalaztam, akkoriban csomós lett.) Tej bele, só, szerecsendió. Sűrűsödésig forralva kavar, kavarva forral. Óriástepsi aljára hússzósz, besamel, tészta, szósz, besamel, tészta, szósz, besamel. Közé is tehet reszelt parmezánt és a tetejét is jól megszór. Sütőben pirulásig süt, ez kábé 45 perc.
3 megjegyzés:
Te jóasszony, mikor kell beletenni a répát?
És mikor kell beletenni a répát?
Kedves Szemfüles Olvasók! Köszönöm, javítottam, a répa a hús után jön.. jól lereszelve persze :)
Megjegyzés küldése