Két részletben készült életem első beiglije :) Gyakorlatilag egy óra alatt megvolt cakkompakk, eredetileg csak diósat akartam gyártani, de aztán annyira egyszerű volt, hogy másnap gyorsan csináltam mákosat is. Mondom, hogy az idén a tradicionális menüre megyünk :)
Vannak, akik azt mondják, hogy a beiglit jól meg kell keleszteni, akkor nem reped a teteje, én nem ezt a receptúrát alkalmaztam, lett is rajta kis rianás, nem tökéletes, de a miénk és finom is (a diósnál még kibírtam, hogy ne kóstoljam meg, de a mákost muszáj volt tesztelnem).
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt
egy kocka (azaz 25 dkg) Rama
5 ek porcukor
2 dkg élesztő
2 tojás sárgája
1 dl tej
só
50 dkg liszt
egy kocka (azaz 25 dkg) Rama
5 ek porcukor
2 dkg élesztő
2 tojás sárgája
1 dl tej
só
A töltelékhez:
20 dkg darált dió és mák
8 ek cukor
5 ek méz
mazsola (melyet egy védett madárfaj imádata miatt kiahagytam)
1 dl víz
reszelt citromhéj
Liszt kimér, szobahőmérsékletű margarin felkockázva hozzá. Ujjacskákkal éppen, hogy elmorzsol, amíg nem olvad el a vaj. Külön pohárban, hideg tejben elkavar az élesztő, ez esetben nem kell felfuttatni, ne legyen meleg a tej, egy villával simán el lehet keverni az élesztőt a tejjel melegítés nélkül is. Porcukor, tojások sárgája a lisztes cucchoz, a tejben simára kavart élesztő is hozzá. Összegyúr, átlátszó fóliával betakar a kis cipó és megy a hűtőbe aludni. Közben rámegy a töltelék projektre az embör lánya. Egy deci víz forral, hozzá a cukor, olvadás után hozzá a dió (mák), citromhéj. Aki nem táplál Baglyokat, tegyen bele mazsolát és fahéjat. Aki akar, vicceskedhet mérlegeléssel, hogy a tészta és a töltelék súlya azonos legyen. Én nem tettem. Megpihent tészta félbevág, kinyújt, három oldalon 1 centit behajt. Töltelék fele elsímít benne, felteker. Sütőpapírral kibélelt tepsibe helyez, majd kétszer ken, kétszer ken, felvert tojással. (az első réteg száradása után tegyük fel a másodikat). Hurkapálcával jó alaposan megszurkál. 180 fokos sütőben, pirulásig süt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése