2008. október 22., szerda

Pavlova

Emlékszem, Angliában állandóanPavlovát ettem, ha tehettem (ritkán). Semmit nem tudtam a készítéséről vagy a balettról (arról most sem sokat, de ezt a sütit a klasszikus balettáncos Pavlova tütüje ihlette). Az ausztrálok és az újzélandiak is magukénak mondják, elvileg Wellingtonban készült az első, de mindegy is. Ezennel megkezdtem a különféle pavlovák legyártását, lesz még csokis és kókuszos is. Az elkészítésnek csak a tojásfehérjék felhalmozódási ideje szab határt. Ja igen, mert mélyhűtött tojásfehérjéből készült.


Hozzávalók: 
6 tojásfehérje
20 ek porcukor 
1 tk erdeigyümi ecet (ikejás isteni)
5 csepp vanília aroma 
4 ek étkezési keményítő 
0,5 l tejszín 
egy csomag mélyhűtött szeder (sose veszek többet a helyi közértben, tök béna volt)
A sütőt 180 fokra bedurrant. A kiolvasztott tojásfehérjét kemény habbá ver, teljes keménykedés előtt óvatosan hozzászitál a porcuki. Tovább ver, amíg jó kemény hab nem lesz. Étkezési keményítőt beleforgat, vanília aroma és erdeigyümölcs ecet hozzáönt. Tepsire sütőpapírt ragaszt egy csepp fehérjével és szép lassan ráönt a pavlova alap, ami magától körben szépen kiterül. (olyan nagyon szép! ). Teteje elsimitgat, de ha nem az sem baj. Sütő 150 fokra visszavesz, 75 percig süt. Nem vesz ki, nemnem, a sütőajtót nyitva hagyva hűt. 
A tejszínből habot ver, kihűlt tütüre simít, gyümölccsel díszit.

2 megjegyzés:

Kata írta...

Hááát ez mennyei lett!!!
Ez lett volna a karácsonyi desszertünk, de a tegnapi felhajtásban már nem futotta erőnkből, de másnapra is nagyon jól esett! Köszönjük Pavlovának és Neked!
Kata&Ati

soesbors írta...

Ó, köszönöm! Illetve nagyon szívesen és nagyon örülök!