2008. április 29., kedd

Risotto Parmeggiano

Risottoval kapcsolatos korábbi hátráltató tényezők:
1. az igazi risotto rízs nem kapható a helyi kispiszkos közértben (végül a Corában volt)
2. a parmegiano-ért is a Pomodoro kisboltjáig, magáig Gianni-ig kellett zarándokolnom (aki pont ott volt és olyan kedvesen köszöntött, hogy majdnem elővettem megkopott olasztudásomat, de a lebőgéstől félve inkább lapítottam).
Azóta megtudtam Marcustól, aki részt vett a risotto elpusztításában, hogy Gyurcsány Ferink is ide jár álruhában, mint Mátyás király, úgyhogy hamarosan én is elvitetem magam a Papával egy jó kis pizzára :)
3. nem volt egy valamirevaló receptem (de aztán Bagolyka átküldött egyet a PioneerWomanről, ezt)
Akadályok elhárítva tehát. Már csak a megfelelő alkalomra és pár taljánomán vendégre vártunk. :)



Hozzávalók:
2 ek. olivaolaj
1 vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
kb. 7 bögre tyúklé
45 dkg risotto rizs
2-3 dl tejszín
10 dkg parmegiano (nem ám az előre reszelt cucc, hanem az eredeti)
só és bors
metélőhagyma vagy petrezselyem

Vörihagyma felkockáz, oliván megfuttat, fokhagyma belenyom. Dinsztel közepes hőfokon. Rizs rá, picit kavar, lével felönt. Figyelj a hőmérsékletre: tartsd közepesen! Tyúklé fokozatosan adagol bögrénként. Közben só és bors. Adagolás, kevergetés után mindig meg kell várni, hogy a rizs felszippantsa a folyadékot. Amikor a rizs már puha, tejszín és parmegiano hozzáad, összekever, tálalható.

2008. április 28., hétfő

SóésBors sütije

Igen, én is érzem, hogy gáz magamról sütit elnevezni :) De az úgy volt, hogy nekiálltam a gyümölcskenyérnek, de én balga lélek, nem néztem meg a sóésborsot, hanem elővettem a régi, átírogatott papír formátumú receptet (aki látta már a kézírásom tudja, hogy mire gondolok), így a négy tojást sajnos egynek olvastam. A margarin, cukor, tojás, liszt összegyúrása után érzékeltem, hogy bizony egy formás linzerszerű tésztát sikerült készítenem, de mivel szűkös volt az időkeret, hirtelen felindulásból előkaptam a dekorcukrot a csokilapocskákat és különböző lapos, kerek, kisebb, nagyobb lapokat formáztam. Volt, amibe belegyúrtam a csokit, volt, amire rászórtam lesz ami lesz alapon. Az lett az eredménye, hogy elfogyott és még dícsérő szavakat is kaptam.




Hozzávalók:
10 dkg margarin
10 dkg cukor
1 tojás
20 dkg liszt
fél csomag sütőpor
1 citrom héja
dekorcukor, csokilapocskák az ázsiaiboltból

Sütő előmelegít 200 fokra. A langyos margarinhoz kever a cukor, összekever, majd hozzáad a tojás. A lisztet a sütőporral és a citromhéjjal elkever és lassan a vajas masszához adagol. A tészta összegyúr, kis lepénykéket formáz, csokidarabkákba forgat, dekorál, ahogy tetszik. 200 fokos sütőben pirulásig (kb 25 percig) süt.

Mango Lassi ala Livkó

Isteni, nyári estek kíváló itala/vacsorája!! Egyszer csináltam nem kaukázusi kefírből, az eredmény borzalom volt, ráadásul nem gyakoroltam önkritikát és felszolgáltam kedves vendégeinknek, egyikőjük visszautasította :) Reichstag effekt :)



Hozzávalók:
mangólé (DMben is kapható)
kaukázusi kefír

Mangólé és kaukázusi kefír fele fele arányban mixel. Jégkockát hozzá!

Jön, jön, jön...

Mango Lassi ala Livkó
SóésBors Süti
Risotto Parmigiano

2008. április 24., csütörtök

Hív a vasút, vár a MÁV

Fotósorozat a biatorbágyi vasútállomásról









2008. április 17., csütörtök

Tárkonyos csirkeragu leves

Ma ez volt az ebéd, a Mókus kedvence - mondtam volna néhány hónapja - de mostanában tényleg jobban izgatja a játék, mint az evés. Hátsó fogak híján turmixolva ette. Villával.



Hozzávalók:


1 fej vöröshagyma
1 csirkemell
2 szem krumpli
4 répa
2 leveskocka
3 kk. tárkony
só, bors
tejföl

Hagyma kockáz, pirít. Csirkemell darabol és a megpirult hagymán fehéredésig párol. Krumpli, répa darabol, szeletel, többihez dob, vízzel felenged, leveskockát beledob, tárkonyt hozzáad. 30 pec
rig főz. Aki szereti, tejfölözheti, joghurtozhatja.

2008. április 12., szombat

Kiállításmegnyitó - Szentély Galéria

Kaja, pia: Az este alaptematikája a P betű volt: pattogatott kukorica, padlizsánkrém, pirítós, pálinka és puncs (alkoholmentes is) várta a vendégeket. Természetesen az egybegyűltek sok egyéb dzsánkfúdot felhalmoztak, amit aztán győztünk elosztogatni. (2/5)


Társaság:
A kezdeti közepes létszám még alkalmas volt a normális társalgásra, de délután öt felé néhányan már beszorultak a bejárati ajtó és a nappali közötti szűk részre, majd hangosan kiabáltak befelé, hogy aki végzett menjen haza. Ez elég kellemetlen volt a szervezőknek, de néhány pálinka legurítása után a feszültség határozottan enyhült. A gyerekek magaviselet kezdetben egész normális volt, de a hangulat fokozódásával volt néhány csörte, valamint a fenti termekből állatok kezdtek lepotyogni. Többen egyforma ruhába öltöztek és nem átallottak egymás mellé ülni. Ezzel együtt nagyon jó volt az atmoszféra. (4/5)


Beszéd: A buli heve elsodorta a szervezők által tervezett spontán beszédet. Ciki. (0/5).

Hely: Többen kilométereken át keringtek a Zsámbéki medence települései között, mások egyből megtalálták a helyet. (3/5)

Egyéb: Az avatásra még nem kerültek fel a képek, ezért itt mutatunk be néhány kedvcsinálót. A történeti hűség kedvéért elmondandó, hogy a megnyitó december 30.-án volt. Aki pedig jót akar röhögni, olvassa az ingyenpiát.


2008. április 10., csütörtök

Gerzemürze

Judit barátnőm tett említést a múlt héten a Gerzemürzéről, amiről bevallom, még életemben nem hallottam. Remélem ti is érzitek, hogy ez így nem maradhatott, természetesen ez lett a következő édesség, amit a fáradtan, távolról hazatérő Uramnak (és rettenetes málnaéhségben szenvedő magamnak) készítettem. Az általam a neten talált recept tejföllel és cukorral csinálta, biztos isteni, de eddig azért nem merészkedtem, maradt a joghurt és méz. Nem egy épületes látvány, de tényleg nagyonjó a cucc. Kezdőknek kifejezetten ajánlott!



Hozzávalók:

1 csomag babapiskóta (20 dkg)
1 doboz mélyhűtött málna fele (kb 20 dkg)
1 nagy doboz joghurt (450 gr)
3-5 ek méz

Piskóta összetör. Inkább mély, mint lapos tálba szór. Málna fagyottan rá. Joghurt és méz összekever, tetejére önt. Hűtőben min. 6 órát pihentet.

Fokhagymás, petrezselymes egybensült csirke

Nem nagyon szoktam egyben csirkét sütni, de most kaptunk egy vidéki csirkoszt és már nagyon dörömbölt a mélyhűtő ajtaján...



Hozzávalók:

1 egész csirke
1 alma
5 dkg vaj
2 fej fokhagyma
1 csomag petrezselyem



A vaj picit megolvaszt, fokhagyma belenyom, petrezselyem apróra vág és hozzákever, sóz.
Csirke megmos, bőre alá fakanállal (én egy kettétört fa húscsipeszt használtam), ujjal a vajas, fokhagymás cucc betömköd. Belseje sóz, alma betesz. Alá egy kis vizet önt. Sütőben másfél órát süleszt 180-200 fokon, ebből egy órát alufólia alatt. A végén egyszer megfordítottam.

2008. április 7., hétfő

Az ötödik gyerek - könyvajánló

Nem célom irodalmi recenziókat keverni fotóval, gasztronómiával (bár miért is nem?), de mivel az "egyéb" kategóriába sok minden belefér, most egy kis könyvajánló.
Zseniális regény, a címlap is telitalálat, de terheseknek, babatervezőknek, friss kismamáknak nem ajánlott! Komolyan!

2008. április 3., csütörtök

Brownie ala Anita

Egy újabb gyöngyszem az egyszerű, de nagyszerű kategóriából. Nem kell bele sütőpor, akkor jó, ha lapos, de tömör, szinte sületlen. Tálaljátok vaníliafagyiva, óje!!!! A leírásban szolga módon követtem Anita barátném kockáspapíros firkálmányát, hát igen az igazi profik fejből nyomják a recepteket.
(tudom, tudom, hogy szinte csak sütiket teszek fel, de őszintén érdekel valakit a fokhagymás, tonhalas farfalle, amit pl ma főztem a Mókusnak?)



Hozzávalók:

2 tojás
1 bögre cukor
pár csepp vaníiliakivonat vagy van. cukor
1 csipet só
MIX

125 gr vaj olvaszt
fél bögre holland kakaóporral kikever
MIX
fél bögre liszt
MIX

MIX MIX mindent (pici jénaiban szoktam megsütni, amit előtte kivajazok, lisztezek)

Sütés 180 fokon kb. 15 percig, ha fagyival tálaljuk forrón maradhat folyós a belseje.

2008. április 1., kedd

Sütiállvány kerestetik

Üzenet minden szemfülesnek. Köszönettel, aki belefut egy ilyen klassz kis sütiállványba az ócskapiacon vagy a teszkóban, az jutalom ellenében kéretik füstjeleket küldeni irányunkba. Üzenet vége.