2008. november 17., hétfő

Kókuszos szextekercs, akarom mondani keksztekercs

Vannak a retróédességek, amik akár isteni finomak is lehetnek, bár nem kifinomultságukról híresek. Itt van mindjárt a keksztekercs, amit régen csak szextekercsnek szólítottam, bár most a Mókus miatt odafigyelek magamra.  Legalábbis igyekszem. És mivel egyre többször főzünk együtt, ez egy amolyan gyerekséf barát édesség, mert lehet gyurmázni a tésztát és kevergetni az olvadt kókuszos vajat. A nyújtásról nem is beszélve. Remélem, hogy a leendő menyem már most leborul nagyságom előtt :) 



Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg darált keksz
15 ek porcukor (kb. 20 deka)
2 ek kakópor (holland)
1 csomag vaníliás cukor (bourbon vaníliás)
tej
A krémhez:
10 dkg vaj
10 ek porcukor
10 dkg kókuszreszelék
1 csomag vaníliás cukor (bourbon vaníliás)

A tészta hozzvalóit annyi tejjel gyúrmázom össze, amennyit felvesz (kb 2-3 dl). A vajat megolvaszt és összedolgoz a cukorral, vancukorral és kókusszal.  A tésztát két részre oszt és kinyújtot egy folpackkal letakart deszkán. Kókuszos cucc ráken, felteker, folpakkol. Másik fél adaggal ugyanígy tesz. Bírja a mélyhűtést, sőt. Fogyasztás előtt szeleteljük és lehetőség szerint várjuk meg, amíg kiolvad, jó?

9 megjegyzés:

Anita írta...

csak hogy jelt adjak - még élünk. Lenyűgözve olvasom az összes receptet, képet (bár a családiak hiánya csalódással tölt el)! Még a végén főzni is elkezdek :) Imádom a kreativitásod!!! pussssz, danita

(láttad a plagizálót? http://somegbors.blogspot.com/)

soesbors írta...

Édesdrága vagy! :) Sómegbors? Sok sikert neki! :)

Névtelen írta...

Igen kedves leendő anyósom, imádom a keksztekercset és már most nagyon hálás vagyok neked hogy kitanítod a sütés főzés csínját -bínját Andrisnak :)))
millió pussz,
Zorka

mimi írta...

A legközelebbi adagból kéééééérek kóóóóóstolót! Az ifjú párnak (Zorka és Andris) sok puszi!

soesbors írta...

Kedves Zorka, Te vagy az a kis piercinges, kivarrt csaj, akit a múltkor kiszasszeroltunk a játszótéren? Már emlékszem :) Nyitva tartom a szemem ám!

Ki vagy mimi? Hogy adjak így kóstolót?

(jaj de örülök,hogy beindultak a kommentek :)

Névtelen írta...

fotósorozatot ide is!!!! Immmmádom a birs-eset a mindmegettén is! :)
meg az illllyen bénáknak mint én, kell a látvány is. Jó lenne, ha a hozzávalókról is csinálnál a gyengébbek kedvéért... (akkor majd nem zargatlak kakaómárka kérdésekkel - ja és szuppppi lett, bár kicsit túlsütöttem a brownie-t)

soesbors írta...

Ó, drága Baglyom, csinálok majd biztos olyat is, a töltött káposztánál is van a MME-n. Tudom, hogy azt szeretnéd, hogy én legyek a magyar Pioneer Woman. Majd ha lesznek lovaim talán... :)

Névtelen írta...

keksztekercset legyártottam a hétvégén, nem volt eccerü a kis kézi darálómmal meg ragadt is mert elsőre nem találtam el a tej arányát, ráadásul a kókuszreszelékem is olyan nagyon durva volt, na mindegy, gondoltam most de jó lesz tele lesz a mélyhűtő finomsággal és majd ha arra szottyan kedvünk ott a nass, erre az uram már a harmadikat kezdte meg (4 fél rúd volt). persze fagyottan.

soesbors írta...

Ó, minő öröm ilyen kedves megjegyzéseket kapni! Asszem durván rámegyek a retróédességekre... Köszönöm!