2008. július 1., kedd

Töltött Paprika

Ez a töltött paprika az anyósom receptje alapján készült és isteniiii lett. Korábban már próbálkoztam más receptúrákkal, ennek a nyomába sem értek, ráadásul klasszisokkal többet kellett pepecselni velük (rizs előfőzés, hagyma dinsztelés stb.) Azért is főztem ezt, mert TV paprika ügyben volt egy kis elmélyedésem, melynek eredménye a második Mindmegettés cikkemben olvasható. Szóval a recept szöveges leírása most egy kicsit hosszabb, remélem nem bánjátok! Ja és imádom a TV paprikát, ha valaki nem jött volna rá fentiekből. Gyakran szaglászom csak úgy, jobb híján, ha lenne egy parfümgyártó cégem, biztos rámennék a Papri márkanevű paprikás parfümre.



Hozzávalók:
50 dkg darált pulyka vagy sertés
6-8 TV (alias tölteni való) paprika
4 ek. sima rizs
1 fej vöröshagyma
2 tojás
0,5 liter paradicsompüré (Mutti solo tomato italiano esetünkben)
1 dl tej
2 ek étkezési keményítő
cukor
zellerlevél
só, bors, pirospaprka, zöldségkeverék (bio)


Fél kiló darált húst keverjünk el 4 ek. rizzsel, reszeljünk bele egy fej vöröshagymát, üsssünk rá két tojást és ízesítsük sóval, borssal, pirospaprikával és zöldségkeverékkel és jól keverjük össze. A töltelék ezzel kész. Vágjuk le 6-8 db zöldpaprika végét, szedjük ki a magokat és töltsük meg kb. 70 százalékosan a töltelékkel. A maradékból formázzunk kis gombócokat.

Tegyük a megtöltött paprikákat, a golyókat, pár zellerlevelet, a paprikák levágott gallérját egy nagy lábosba és öntsünk rá forró vizet. Ízesítsük sóval, zöldségkeverékkel és főzzük addig, míg a paprika héja meg nem puhul és a lakást el nem árasztja az isteni töltött paprika illat (kb. 30-40 perc).

Egy másik edénybe öntsük a passzírozott paradicsomot és hígítsuk a megfőtt paprikák zamatos, leszűrt levével, majd ízesítsük sóval és cukorral. Rántani is lehet, de egészséges alternatíva az 1 dl tejben elkevert 2 ek étkezési keményítővel való sűrítés. Egyet rottyan, majd pottyannak bele óvatosan a megtöltött paprikák és gombócok átmelegedésre. Főtt krumplival tálalhatjuk, de friss kenyérrel is isteni.



Nincsenek megjegyzések: