2009. március 20., péntek

Tapenade "purista"

Szóval a tapenade. Aki imádja az olívát (mint én), az ezt is imádni fogja, aki nem, az magára vessen hihihi. Végtelenül egyszerű, én most a fapados változatot csináltam, semmi fokhagyma, semmi szardella, csak olívabogyó, kapribogyó (Mütyi kamrájából mille grazie) és olívaolaj.  (elnézést, hogy mindig másképp írom az olívaolajat... régen mindig külön írtam és néha rövid i-vel, nem is tudom miért... vannak ilyen szavak :))



Hozzávalók:
olíva és kapri bogyó fele fele arányban
olívaolaj 

A magozott olívabogyó, kapri és olaj turmixban összemixel és kész is. :) 


Mustáros sertéstarja

Ezt a tarját 10 perc előkészíteni, utána csak rotyog egy fél órát, hogy jól átjárja a mustáros szaft. Héjában sült, majd sütőben olivával megpirított burgonyát csináltam hozzá, majd befalásra került a nőnapi családi habzsidöbzsi keretében Bagolyéknál, ahol Andris rózsaszállal köszöntötte a kis Ingóbingó Effie-t. Cukik voltak!



Hozzávalók:
4 szelet tarja
4 evőkanál olaj
1 fej vöröshagyma
4 girizd fokhagyma
4 evőkanál mustár
4 kávéskanál barna cukor
liszt
1 evőkanál bio vegeta
só, bors, provance-i fűszerkevék (egyenes a szülőföldjéről)

Húst megdolgoz a klopfolóval. Közben mindkét oldalt sóz, borsoz, lisztben megforgat. 
Serpenyőben olaj hevít, húsokat elősüt pirulásig. Ugyanebben az olajban pirít a felkockázott (vagy felkarikázott) hagyma, felönt vízzel, bele a bio vegeta és só, bors.
Hús vissza, hússzeletenként egy girizd fokhagyma beleprésel, mustár, cukor, fűszerek hozzá. Párol. Lehet bele egy kis bort is tenni, én nem tettem (most).

2009. március 16., hétfő

A fehércsokis SAJTTORTA

Nem tehetek mást, ezt muszáj nagybetűvel írnom..talán még életemben ennyire jót nem csináltam/ettem... persze Anita és Trixi nyújorki sajttortája is rulez!!! Hónapok óta gyűjtöm a sajttorta recepteket. A tortazselét nem favorizálom annyira, így ez a recept lett a befutó. Ami gáz: a philadelphia csak ezekben az apró dobozokban kapható, útálok ennyi dobozt kidobálni, miért nem lehet nagyobb kiszerelést is árulni? 

Még annyit ez a torta egy különleges alkalomra készült, hosszú útról megérkezett vándorok kapták egy gourmand ebéd részeként, de erről majd külön beszámolók egy menüleírás formájában. 



Hozzávalók:
Kekszalap:
1 csomag hobbits keksz (már van magyar kiadású teljeskiörlésű keksz is, legközelebb kipróbálom)
12,5 dkg vaj

Sajtkrém:
4x12,5 dkg philadelphia sajt (egyszer kipróbálom natúr krémsajttal is)
25 dkg mascarpone
5 ek cukor
5 ek étkezési keményítő
1 csomag bourbon vaníliás cukor
3 tojás
20 dkg fehér csoki (boci volt)
30 dkg fagyaszott gyümölcs mix (áfonya volt az eredeti receptben, de azt valami horrorisztikus áron osztogatják az egyébként is horror drága Corában)

A kekszet ledarál (én a turmix kávédaráló funkciójával*)  és  elkever az olvasztott vajjal. A cuccot egy tortaformába nyomkod (24 cmes). 175 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt elősüt. Kihűt.

A philadelphia sajtot krémesre kever. Hozzá a cukor, étkezési keményítő és bourbon vaníliás cukor. Egyenként bele a tojások, mindegyik után elkever. Csoki gőz fölött felolvaszt, érdeklődő nyalakodni vágyókat elheseget. Olvadt csoki a a sajtkrémes masszába önt. Massza a kekszes alapra, gyümölcsök belenyomkod. 175 fokos sütőben kb. 40 percig süt. (Félidőben alufóliával letakar, hogy ne nagyon barnuljon meg a teteje.)

Még kb. 30 percig a kikapcsolt sütőben állni hagy a süti, majd a hűtőben egy éjszakát pihentet.

Megjegyzés: 
* kávédarálóval bénaság betettem a sima nagymixerbe a reprodukció során és 5 másodperc alatt kész volt (előtte még a mozsárral is próbálkoztam.. bénaaaaaaaaaaaaa) 

2009. március 14., szombat

Olasz paradicsomleves ala Bagoly

Igen, igen, nem tévedés. :) Bagolykámtól koppintottam ezt a paradicsomleves receptet, sajtos bazsalikomos toasttal tálaltam. Nem turmixoltam össze, mert én szeretem benne érezni a jó kis karamellizálódott hagymadarabokat, a friss bazsalikomról nem is beszélve.



Hozzávalók:

2 fej vöröshagyma
1 girizd fokhagym
5 ek olíva olaj
4 ek barna cukor
2x500 ml passzírozott paradicsom
1 csirkeleves kocka
1-1 teáskanál szárított bazsalikom és oregáno
1 marék friss bazsalikom

A felkockázott hagymát oliván karamellizál, ez kb. 20-25 perc, alacsony lángon, gyakran keverve szoktam, hogy ne égjen meg. Fokhagyma összenyomva hozzá. Pár perc párolás után barnacukor hozzá, kever, hogy jól feloldódjon a hagymás cuccban. Passzírozott paradicsom bele, sóz, borsoz, leveskocka, vízzel felönt (max 2 bögre, de ki milyen sűrűn szereti). Fűszerez, egyet rottyant, kész. A bazsalkomos toast: kenyérszelet olivával csöpögtet, bazsalikommal megszór, reszelt sajttal meghint.

2009. március 7., szombat

István alkotások

VÉGRE eljöttek hozzánk családostul! István alkot. Gyönyörűségeseket.  Akit érdekelnek a tárgyai, szóljon, megadom a számát, de a WAMP-on is elő szokott fordulni csodás fémhulladék kisplasztikáival.
Ugye milyen szépségesek? Le is díleltünk egy kerti madár-családi fotósorozat bartert.





The artist formerly known as Maci. 



Csirkepöri

Eme bizonyos csirkepöri még a tél szüleménye, bár testemlelkem tiltakozott a pörköltfőzés ellen, de a kis Lény követelte a megevését, ezért mit tehettem.... :)




Hozzávalók:
A pörihez:
2 fej vöröshagyma
2 csirkemell
2 comb feldarabolva
pirospaprika (kb 1 evőkanál)
olaj (kb. 1 deci)
só, biovegeta
(paprika, paradicsom is szokott bele kerülni, de most pont nem volt itthon)

A galuskához:
50 dkg liszt
1 tojás
hideg víz

Hagyma felkockáz, olajon megdinsztel, csirkedarabok, pirospaprika rá, vízzel felönt, biovegetával megszór. Nyáron persze paprika és paradicsom is hozzáad. Kb. 1 óra alatt megfőz. Levet tejföllel behabar. (tejföl kikever egy tálkában, hozzá lassan adagol a pöriszaft, hogy ne ugorjon össze)

A galuskához a lisztet és a sót a tojással bekever, hozzáönt annyi hideg vizet, hogy galuskatésztát kapjunk. Mindez szigorúan akkor, amikor már lobogva forr a főzővíz, melybe tehetünk pár evőkanál olajat, de sót mindenképp. Kb. 5-8 percig főz, míg a galuskák feljönnek a víz színére. Szűr. Van, aki öblít, én nem szoktam, egyszer olvastam valahol, hogy csak kihűtjük vele a galust és tényleg. Olvasztott vajon tálal, hogy ne legyen kalóriaszegény. :) 

2009. március 4., szerda

Meggyesjoghurtosdobozosmárványos

Valami kellett hirtelen, volt itthon meggybefőtt, hiszen a Mókus mindenre rettentően gerjed még mindíg, ami meggy-el kezdődik. Így gyorsan gyártottam egy bögrés sütit, de hogy ne legyen olyan uncsi, megmárványoztam... mindez januárban történt, lemaradásom szánalmas és megbocsáthatatlan, szabadidőmet alvásszünetekkel tarkított .... (bocs!) wc-re járással töltöm. 



Hozzávalók:
2 doboz joghurt
2 doboz kristálycukor
3 doboz liszt
1 evőkanál sütőpor
0,5 doboz olaj
4 tojás
3 ek holland kakaópor
1 üveg meggybefőtt

A hozzávalókat  a meggyen kívül összekever, felét egy kivajazott lisztezett tepsibe önt. Másik felébe kakaóport szór, ráönt a sima cuccra, fakanál végével összemixel egy kicsit. Lecsöpögtetett meggyet lazán rászór. 30-40 percet süt 180-200 fokon.