2009. március 7., szombat

Csirkepöri

Eme bizonyos csirkepöri még a tél szüleménye, bár testemlelkem tiltakozott a pörköltfőzés ellen, de a kis Lény követelte a megevését, ezért mit tehettem.... :)




Hozzávalók:
A pörihez:
2 fej vöröshagyma
2 csirkemell
2 comb feldarabolva
pirospaprika (kb 1 evőkanál)
olaj (kb. 1 deci)
só, biovegeta
(paprika, paradicsom is szokott bele kerülni, de most pont nem volt itthon)

A galuskához:
50 dkg liszt
1 tojás
hideg víz

Hagyma felkockáz, olajon megdinsztel, csirkedarabok, pirospaprika rá, vízzel felönt, biovegetával megszór. Nyáron persze paprika és paradicsom is hozzáad. Kb. 1 óra alatt megfőz. Levet tejföllel behabar. (tejföl kikever egy tálkában, hozzá lassan adagol a pöriszaft, hogy ne ugorjon össze)

A galuskához a lisztet és a sót a tojással bekever, hozzáönt annyi hideg vizet, hogy galuskatésztát kapjunk. Mindez szigorúan akkor, amikor már lobogva forr a főzővíz, melybe tehetünk pár evőkanál olajat, de sót mindenképp. Kb. 5-8 percig főz, míg a galuskák feljönnek a víz színére. Szűr. Van, aki öblít, én nem szoktam, egyszer olvastam valahol, hogy csak kihűtjük vele a galust és tényleg. Olvasztott vajon tálal, hogy ne legyen kalóriaszegény. :) 

Nincsenek megjegyzések: