2009. május 27., szerda

Quiche Lorraine

Jópár quiche-t csináltam már, de ez a recept a legtutibb, úgyhogy ő marad. (Csak csendben remélem, hogy a drága jó Nóra védőnő nem olvassa, mivel a liszt mint olyan elvileg száműzött az életemből, az epermisuról és társairól nem is beszélve....)


Hozzávalók:

Tészta: 
20 dkg liszt
10 dkg puha vaj
1 csípet só
1 - 1,5 dl hideg víz
vagy
1 csomag leveles tészta 

Szósz: 
15 dkg szalonna 
1 vöröshagyma
4 tojás (4 sárga, 2 fehér)
1 kis doboz tejszin
1-2 dl tej
reszelt sajt
só, bors

Liszt és só kever, mélyedésbe puha vaj, kézzel morzsol. Hideg víz hozzá, kever, amíg összeáll. Golyót formál, fóliával befed, min. 20 perc a hűtőben. 

Sütőtál vajaz, tészta beleterít. 

Hagyma szalonna együtt megsüt. Tésztára tesz. Tejszín, tej, tojás öszzekever, sóz, borsoz. Hagymás, szalonnás cuccra önt. Reszelt sajttal megszór.

30-40 percig süt, légkeveréésel kb. 200 fokon.  


2009. május 20., szerda

Bucijucik

Ez megint egy olyan ügy, amire ezer éve készülök, piták, focacciák, dagasztás nélküli kenyerek receptjei sorakoznak sütésre várva. Mivel ez a recept annyira egyszerűnek tűnt és csak 1,5 órát kellett keleszteni, ezt választottam a múltkori piknikre. Három változatot csináltam: lenmagos (sok mag lepergett sajnos), tökmagos (édipofa lett, mint egy süni) és pesztós (isteni). Imádtam, hogy ezek a kis bucik olyan szabálytalanok, összevisszák, szépek, na....A képen elöl a tökmagos, hátul a pesztós. Biztos, hogy csinálok még!


Hozzávalók:
75 dkg liszt (esetemben 2/3 fehér kenyérliszt, 1/3 teljes kiörlésű)
1 ek szárított élesztő
2,5 tk só
5 dl meleg víz
1 dl tej
1 ek méz

Legóriásibb tálamban (ami üveg) liszt, élesztő, só összekavar. Másik tálban víz, tej, méz összekuty. Folyós cucc a szárazhoz önt, egy percig két kézzel kavargat. Tetejére kis liszt szór, letakar, másfél órát pihentet, lehetőleg meleg helyen. 
Egy óra múlva  sütő bekapcsol, az aljába egy vizzel megtöltött mély tepsit tesz. Fél óra múlva a tésztát egy nagyonlisztes gyúrólapra tesz és elfelez. (Először a feleket negyedeltem, de végül zsemlényi darabok estek kézre, lévén a több íz.) Nem tapicskol túl sokat, a darabokat kétszer hajt. (Én lepényeket  csináltam és hajtottam be, hogy némileg zsemleszerű képződményeket kapjak). A bucijucikat sütőpapírral borított sütőlapra tesz, magokkal megszór, pesztóva megken  és kb 20 perc alatt készre süt. 

2009. május 18., hétfő

Su, misu, epermisu

Nem is tudom hány éve, szerintem biztos van vagy három, mióta minden eperszezonban elterveztem, hogy megcsinálom. És most meg is tettem, mivel Csilléknél HalászJutka koncert levezetendő csirkenyársas, tücsökkeresős, csirkétvirággaletetős isteni gyerekbuli volt. Nagyon anyagerős a cucc és isteni. Az abbahagyhatatlan kategória. Aszongyák egyébként, hogy ez egy stahljuci recept, hát csókoltatjuk stahljucit nem ér lenemszakácsozni, tudja a tutit. 



Hozzávalók:

A sziruphoz: 
10 dkg cukor
2 dl víz
2 citrom

A krémhez:  
50 dkg eper 
30 dkg mascarpone
20 dkg fehércsoki
1 dl tejszín

40 db babapiskóta
30 dkg eper
cukrozatlan kakaópor

Szirup a piskótákhoz: Viz felforral, cukor beleönt, olvaszt. Kihűt. Citrom héja belereszel, leve belenyom. Szirup kész (ahogy Gordon mondaná.) 
Krém: Eper megmos, kicsumáz, turmixgépben pépesít. Fehércsoki gőz fölött megolvaszt. Mascarpone összekever az eperszósszal és az olvasztott fehér csokival. Tejszín hozzáad, összekever. 
Összeállítás: Nagy tál elővesz, babapiskóták megmárt a szirupban, tálra tesz, krémmel beken, eper rászeletel. Újabb szirupos piskóta, krém, eper és a tetejére a kakaópor.
Jó pár órát érdemes hűteni.

Legközelebb a tálválasztást jobban átgondolom, egy nagy laposba tettem most, jobb lett volna egy mély, öblös, akár egy tortaforma is. Sebaj. Pillantok alatt elfogyott így is. :)

2009. május 14., csütörtök

Akácvíz

Felteszem, mielőtt aktualitását vesztené az idei akácvirág ügy. Napmátka akácvize nagyon megtetszett, úgyhogy a vasárnapi rögbimeccsen szedtünk gyorsan fehérakácot és másnap már meg is csináltam. Nagyon finom lett, nem tolakodó az akác aromája, de lehet érezni, hogy valami különleges. Tettem bele jó sok citromot is, úgyhogy nagyon frissítő kis ital kerekedett belőle.  BTW, a múlt hétvétén őrületeket alkottam, jönnek majd a receptek.... bucijuci, répapástétom, almássüti, bodzaszörp, sajtmártásos spárga...



Hozzávalók:
5 nagy marék akácvirág
2 liter víz
1 citrom kifacsart leve
3 evőkanál cukor

A akácvirágokat letépdes a szárról, megmos, majd a vízben pár percig forral . Benne hagy néhány órát, jól kihűt.  (kb 3 órát ázott és mivel én a rózsaszín részeket is rajta hagytam, a színe is narancsos rózsaszínes lett). Cukorral, citrommal ízesít, hűtve fogyaszt.




2009. május 5., kedd

Kreatívkodós

Az Urat száműztük a Nadihoz néhány napra, amit ő a legkevésbé sem bánt, hiszen olyan kerek képpel érkezett meg a KinderPingvin táborból, hogy öröm volt nézni. Távolléte alatt olyan dolgokat csináltunk, amiket a társaságában nem lehet. (rossz, aki rosszra...) Például két táblafestékes falat alkotásra, mert alkotni jó...





Virágok tálkában

Imádom ezeket a kis üveg tálkákat! Mióta Livkó kiszanálta őket, ezek a kedvenceim. 
És nemcsak tálalásra, bár a joghurtot mindig ebből esszük, hanem virágokhoz is, a néhány napos vázázás után mind itt landolnak a friss vízben. Ez most az Anyák napi adag egy része :)