2009. január 13., kedd

Fokhagymakrémleves

A Mókus nem mondható nagy fokhagyma fanatikusnak, ebben nem örökölte ősei génállományát, vagy eddig nem ütközött ki. Ezt a levest még ő is megette. 



Hozzávalók:
4 ek olivaolaj
2 ek vaj
10 girizd fokhagyma
2 dl főzőtejszín
2 dl tej
provance-i fűszerkeverék
só, bors
2 bio leveskocka vízben higítva (kb 8 dl zöldségalaplé)

Az olivát felforrósít és rátesz a lisztet, habverővel kavar, amíg kicsit rózsaszínes nem lesz. Ekkor rádob a préselt fokhagyma, jól megkever és lassan, adagonként hozzá a tej. Ha sima az elegy, mehet bele a tejszín és az alaplé. Só, bors, fűszerek, jól összerottyant, krutonnal tálal.

2009. január 7., szerda

Mini kivis pavlovák

Valami szép kis cuccot szerettem volna csinálni, volt is itthon a muffinsütővel nemkompatibilis forma, kiolvadtak a tojásfehérjék, hát nekiláttam. A korábbi pavlova receptje szerint jártam el, de most nagyon keményre vertem a fehérjét és csak négyet használtam. Nem esett ki éppen a papírból, de aki akarta simán kiette. Jó vót! - mondta a Mókus.



Hozzávalók: 
4 tojásfehérje
15 ek porcukor 
kb fél teáskanál erdeigyümi ecet (ikejás isteni)
3 csepp vanília aroma 
3 ek étkezési keményítő 
3 dl tejszín 
kivik

A sütőt 180 fokra bedurrant. A kiolvasztott tojásfehérjét kemény habbá ver, teljes keménykedés előtt óvatosan hozzászitál a porcuki. Tovább ver, amíg jó kemény hab nem lesz. Étkezési keményítőt beleforgat, vanília aroma és erdeigyümölcs ecet hozzáönt. Pavlova alap formákba kanalaz. Sütő 150 fokra visszavesz, kb egy órát süt. A sütőajtót nyitva hagyva hűt. 
A tejszínből habot ver, kihűlt kosárkákra formáz, kiviszeletekkel díszit.

2009. január 4., vasárnap

Narancsos csillagok

Nyilván nincs az az ember, aki jövő decemberig arra a gondolatra vetemedne, hogy reprodukálja e narancsos linzert, de mivel a tészta szerintem kitűnő alap lehet isler gyártására, azért leközlöm. 



Hozzávalók:
40 dkg liszt
25 dkg margarin
20 dkg porcukor
fél csomag sütőpor
2 narancs reszelt héja
1 citrom reszelt héja
a kenéshez barack vagy narancslekvár

Nagy tálba mennek a hozzávalók és a két narancs kifacsart leve. Jól öszegyurmáz és hűtőben pár órát pihentet. Lisztezett deszkán jó vékonyra nyújt, csillagokat és kiszúrt csillagokat formáz és 180 fokon megsüt. Kihűlés után lekvárral ragaszt, fémdobozban tárol. Elvileg hetekig eláll, nálunk erre esélye sem volt.