2008. augusztus 28., csütörtök

Az Élet Sója

Egy idézet, amit most kaptam! Köszönöm! :)

Az élet sója lényegében az a kis bors, amit beleteszünk.

"Le sel de l'existence est essentiellement dans le poivre qu'on y met."

Alphonse Allais

2008. augusztus 27., szerda

Ceasar saláta

Megcsináltam az Igazi Ceasart, ezért írtam cikket is, de már régóta begyemben volt a téma és kaptam római salátát is véletlenül, vendégek is jöttek és a csillagok állása is megfelelő volt. A cikk itt olvasható. A parmazánra tényleg érdemes figyelni, ne vegyetek rossz minőségűt. Ha nagyon a gasztrosznobéria útjára lépek, majd valaki szóljon, jó? Kösz.



Hozzávalók:

A pirított kenyérkockákhoz:
2 gerezd fokhagyma
3 ek extraszűz olívaolaj
2 nagy szelet kenyér


A salátához:
1 tojás
1 tk Worcestershire szósz
3 tk frissen facsart citromlé
1 gerezd fokhagyma

1/2 teáskanál őrölt bors
1 teáskanál mustár
1 dl olívaolaj
10 dkg frissen reszelt parmezán sajt
2 közepes fej római saláta

A pirított kenyérkockák Kenyeret kb. 1,5 cm-es kockákra vágdos. 2 nagy gerezd fokhagymát présel. lívaolajon pirít a hagymát, majd süt a kenyérkockák barnulásig. (a másik módszer, hogy összekeverjük a hozzávalókat, és forró sütőben pirítjuk barnára a kenyérkockákat)

A salátöntet elkészítése: A tojás forrásban lévő vízben 45 másodpercig főz, hűt. Fokhagymát présel és nem fém keverőtálba tesz. Hozzá a reszelt parmezán fele, a Worcestershire szósz, a citromlé, a mustár és a megtisztított tojást. Só, bors. Keverés közben lassan hozzá az olívaolaj, simára az összetevőket.

Nemfém salátástálba tesz az összetépkedett salátát. Öntet fele hozzá, kever. Maradék öntetet, a maradék parmezán sajt, a kenyérkockák, újra kever.
-------------
Az eredeti recept variálható: elterjedt a szalonnás, csirkés, tonhalas Ceasar saláta, van, aki tesz bele kapribogyót és felcikkezett tojást is. Az önteteket is variálják vörösborecettel, tabasco szósszal.

2008. augusztus 20., szerda

Ratatouille

Már sokszor csináltam ratatujt, az én jó Uram imádja, pedig ő amolyan igazi húsevő. Na jó, a pasik kaptak hozzá sült Czimer virslit.



Hozzávalók:
1 padlizsán
2 cukkini
4 paprika
3 paradicsom
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 ek. provance-i fűszerkeverék (lehet friss is)
összetétele kb. kakukkfű, bazsalikom, majoránna, rozmaring, fokhagyma, tárkony, turbolya, borsika, zsálya, levendulavirág
só és bors

Zöldségek megmos és kockáz. Paradicsom héja leszed. A hagyma oliván megpirít. Padlizsán bele és párol. Cukkini bele és párol. Paprika bele, a paradicsom a végén. Fűszerez. Puhára főz.

Spenótos tekercs

Nem, ez nem egy fekete spenót, csak így sikerült a kép. Mostanában ilyen trükköket kell alkalmaznom, mivel a Mókust Popeye bácsi nem győzi meg.



Hozzávalók:
1 csomag mélyhűtött leveles tészta
2 girizd fokhagyma
1 csomag mélyhűtött spenótpüré
reszelt sajt

Leveles tészta kiolvaszt. Sütő előmelegít. A spenótpüré összekever a szétnyomott fokhagymával. A tészta kinyújt jó nagyra, négyszögletesre. Spenótos cucc ráken. Felteker. Szeleteket vág. Szeleteket sütőpapírral bélelt tepsibe tesz. Süt, vége felé sajttal megszór.

2008. augusztus 19., kedd

Narancsos vörösboros szilvaleves

Isteni, ízletes, különleges! És nagyon egyszerű is. Szilvakedvelőknek kötelező őszi darab szerintem.



Hozzávalók:
1 kg szilva
3 ek cukor
4 dl vörösbor
fehérbors
fahéj
szegfűszeg
2,5 dl tejszín
2 dl tejföl
2 dl narancslé

A szilvát megmos és kimagoz. A cukor fél dl vízzel forral, karamellizálódásig. Szilvákat beleforgat és hozzáad 4,5 dl vizet és a bort. Só, bors, többi fűszer ízlés szerint. Itt lehet egy kis konyakot is hozzálöggyinteni (majd legközelebb, ha gyerekek nem eszik én is kipróbálom). 3 percig nagy lángon főzzük, majd takarékra tesszük. Ha kész, botmixerrel nekimegy. Felönt a tejszínnel. A tejfölt kis tányérban simára kever és a forró levesből kanalanként higít, amíg forró nem lesz, ez a lé mehet vissza a levesbe. A végén teszünk hozzá narancslevet és narancsbalzsamot. A receptet egyébként Ízbolygótól nyúltam és kicsit dezalkoholizáltam.

Vegák ne olvassák! Hús!

Ez most egy ömlengés arról, hogy mindenből a legkiválóbb minőségűt szabad csak megvenni és így meg úgy. Közben én sem vásárolok mindig a biopiacon, senem hozom a friss házitejet a tehenészetből, hogy itthon vajat köpüljek és az áramot sem izomerővel állítom elő. Szóval jó sok kővel meg lehetne dobálni, de ez a marhahús ide kívánkozik. A reklám helye, tudom, de van itt a Zsámbéki medencében egy zseniális hentes család, Czimerék, a boltjukban mindig sor van, a gyerekek kapnak virslit és az árujuk olyan, mint a nagykönyvben, minden friss és megszólal. Zseniális. Ez egy marhavesepecsenye, ma délelőtt vettem, kínai vacsora lesz belőle.

2008. augusztus 18., hétfő

2008. augusztus 16., szombat

Erdeigyümölcs crumble

Tízből kilencszer biztos alma crumble-t csinálok, de most megint a régi jó erdeigyümölcsöshöz nyúltam a mai gyümölcsebédre (mert ugye a paradicsom is gyümölcs). Annyira fanyar így és a madártej fagyival olyan szintű ízharmóniát alkot, mint kevés más dolog. Ma szülinapi tortaként is ez funkcionált KisJózsi ma volt pont 1 éves! A morzsát általában dióval csinálom, de most kipróbáltam kókusszal és nagyon jól ment a gyümölcsökhöz.

Hozzávalók:
1 erdeigyümölcs és 1 málna fagyasztott dobozos cucc, kb. 60 dkg
2 ek barnacukor
12 ek liszt
7 ek porcukor
5 ek kókuszreszelék
pár csepp vanínilaesszencia
7 dkg vaj

Jénait kivajaz, beleszór a fagyott gyümölcsöket. Barnacukor rászór. Külön tálban liszt, porcukor és vaj addig morzsolgat ujjainkkal, amíg szép kis morzsát nem kap. A morzsát a gyümölcsre szór. Fél óra alatt 180 fokon pirulásig süt. Fagyival vagy tejszínnel tálal. (az almás variációhoz kell kb. egy kiló alma, hámozva szeletelve lerakva, vízzel locsolva, fahéjascukkorral szórva. egyszer majd ezt is megírom)






2008. augusztus 14., csütörtök

MentaLimonádé

Mentás limonádét még az ovisok is tudnak csinálni, ez tény. Mégis idekívánkozik, ha már egyszer lefotóztam, hátha valaki megkívánja (Dorka ne olvassa, mert elapad a teje)! Ez a cikk ma jelent meg limo ügyben.



Hozzávalók:
4 ek cukor
2 citrom leve
mentalevél a kerti mentaültetvényről
víz
jégkocka


A cukrot kevés tűzforró vízzel olvadásig kever. Hozzá a jéghideg víz és citromlé, majd a megmosott mentalevél. Jól összekavar, jeget beledobál és tálal.