2008. augusztus 27., szerda

Ceasar saláta

Megcsináltam az Igazi Ceasart, ezért írtam cikket is, de már régóta begyemben volt a téma és kaptam római salátát is véletlenül, vendégek is jöttek és a csillagok állása is megfelelő volt. A cikk itt olvasható. A parmazánra tényleg érdemes figyelni, ne vegyetek rossz minőségűt. Ha nagyon a gasztrosznobéria útjára lépek, majd valaki szóljon, jó? Kösz.



Hozzávalók:

A pirított kenyérkockákhoz:
2 gerezd fokhagyma
3 ek extraszűz olívaolaj
2 nagy szelet kenyér


A salátához:
1 tojás
1 tk Worcestershire szósz
3 tk frissen facsart citromlé
1 gerezd fokhagyma

1/2 teáskanál őrölt bors
1 teáskanál mustár
1 dl olívaolaj
10 dkg frissen reszelt parmezán sajt
2 közepes fej római saláta

A pirított kenyérkockák Kenyeret kb. 1,5 cm-es kockákra vágdos. 2 nagy gerezd fokhagymát présel. lívaolajon pirít a hagymát, majd süt a kenyérkockák barnulásig. (a másik módszer, hogy összekeverjük a hozzávalókat, és forró sütőben pirítjuk barnára a kenyérkockákat)

A salátöntet elkészítése: A tojás forrásban lévő vízben 45 másodpercig főz, hűt. Fokhagymát présel és nem fém keverőtálba tesz. Hozzá a reszelt parmezán fele, a Worcestershire szósz, a citromlé, a mustár és a megtisztított tojást. Só, bors. Keverés közben lassan hozzá az olívaolaj, simára az összetevőket.

Nemfém salátástálba tesz az összetépkedett salátát. Öntet fele hozzá, kever. Maradék öntetet, a maradék parmezán sajt, a kenyérkockák, újra kever.
-------------
Az eredeti recept variálható: elterjedt a szalonnás, csirkés, tonhalas Ceasar saláta, van, aki tesz bele kapribogyót és felcikkezett tojást is. Az önteteket is variálják vörösborecettel, tabasco szósszal.

Nincsenek megjegyzések: