2011. január 29., szombat

Creme brulee

A creme brulee szigorúan előző nap készítendő! Elkövettem azt a hibát, hogy reggel csináltam az esti vendégségre, 7/10est kapott és a vasember pofátlanul letojásrántottázta, ami azóta is álmatlan éjszakákat okoz :) Másnap reggelre viszont tízesre érett egy megmenekített utolsó darab, de abból már nem kaptak a vasak :) Az általunk házisárkánynak nevezett őrületet karácsonyra kaptam Techie-től , - ismerszik palackos gázlángszóróként, karamellizáló és flambírpisztolyként is. Na, csevej vége, itt a recept. Ja és ha végre eljutok az ázsiaiba veszek vaníliakivonatot, nekem nem jön be, hogy a vaníliaszemek a csésze alján úsznak.


Hozzávalók:

5 dl tejszín
3 evőkanál cukor
1 vanília bele
8 tojássárgája
A tetejére
barnacukor

Sütő bedurrant. A tejszín a vaníliával melegít. Közben a tojássárgát egy nagy edényben cukorral alaposan összekever, habosít (ebbe öntjük majd a tejet.) Mikor felforr a vaníliás tej, lassan és vékony sugárban a tojásos keverékhez önt, közben habverővel folyamatosan kever. (figyelem a tej megy a tojáshoz, itt lehet elrontani sztem). Melegbiztos kancsóba szűrj. Szufléformába önt, vigyázva, hogy az oldalára ne csöpögjön, mert ha megsül, randa lesz. A formákat mély tepsibe tesz és a formák feléig vízzel feltölt. 180 fokon kb 40 perc alatt sül meg. Tálalás előtt a tetejére barnacukor szór, amit a házisárkánnyal karamellizál. Tavasszal feltétlenül kipróbálom málnával és eperrel.

2011. január 27., csütörtök

Kolbászos spagetti

Ezt a bejegyzést a kishúgomnak ajánlom, aki - miközben állítólag nem konyhatündér - olasz paradicsomlevesével a legtöbb látogatót hozza be a sóésborsra :) Neki ajánlom azért, mert ezt a receptet az általuk gyakran fogyasztott kolbászos spagetti alapján kreáltam ex has, állati gyorsan megvolt és a kis és nagy kolbászfalók is értékelték.



Hozzávalók:
4 evőkanál olívaolaj
1 fej vöröshagyma
egy szál jóféle kolbász (csabai, gyulai, de semmiképpen sem gagyikolbász)
40 dkg passzírozott paradicsom Muttitól
bazsalikom
oregánó
só és bors

A tésztához íz forral. Másik edényben a hagyma kockáz és olíván dinsztel, apróra vágott kolbász rá, hogy egy kis zsírt eresszen. Paradicsom rá, apróra vágott friss bazsalikom, szárított oregánó rá, só és bors hozzá, összeroggyant. Kész (pont annyi idő alatt, míg a tészta kifő).

2011. január 24., hétfő

Katrina csodái - gyümölcsjoghurtban végzik

Csak röviden: sokat vacilláltam mostanában. :) Két lehetőség volt: 1. bezárok 2. új életet lehellek a sóésborsba. A kettes megoldást választottam végül, úgyhogy íme 2011 első bejegyzése és az én fogadalmam: minimum heti egy recept.

Most pedig jöjjenek Katrina lekvárjai! Adalékanyagok nélkül készülnek természetesen. Amiket eddig kóstoltam: hecsedli, narancs, pomelo, eperszörp, egytől-egyig fantasztikus. A kicsit fűszeres paradicsomlevet a múltkor például paprikáskrumplihoz adtam, isteni volt. Aki szeretne belőlük hívjon vagy írjon :)

A gyerekeknek natúr joghurtba keverem a lekvárt, van 5 féle nyitva a hűtőben, így válogathatnak, hogy milyen ízű joghurt legyen az uzsonna és legalább nem esznek e-ket, meg műgyümölcsöket stb.


Jövök a creme brulee-vel, a kolbászos spagettivel és társaikkal, hogy a portugál őrületeket ne is említsem... :)