2010. január 15., péntek

Lazac lime bundában

Pedrinnyó, alias Mr.Portugal fogadására az alábbi menüt eszeltük ki:

Kőrözött, házi kolbász, fenyőmagos sonka Czimmeréktől
Lazacfilé lime és bors kéregben sült zöldségekkel, salátával
Töltött káposzta a fiúknak (anyósom alkotása, meg kellett kóstolnia)
Alma crumble madártej fagyival

A vendéglátásban az egyetlen gigszer az volt, hogy elúsztam kicsit, ezért amikor megérkeztek még konkrétan bugyiban tébláboltam. Hozzá kell tenni, hogy az asszony, aki MINDIG késik (vagy el sem jön), most 15 perccel korábban befutott, így nagy röhögések közt, szégyenszemre elküldtük a gerlepárt egy "körre"...erre mondja a művelt francia, hogy málőr, de legalább viccesen indult az este :)

A lazac recept az utolsó pillanatban állt össze, nem eszünk minden nap lazacot (amikor eszünk azt a legnagyobb lazacvadásznak köszönhetjük, tartsa meg a jóistenki e jó szokását).


4 lazacszelet
2 evőkanál szemes bors
2 lime reszelt héja és leve
nagyszemű tengeri só (itt extrafontos a kvaliti só, lehet, hogy sznobság, de vállalom)
olivaolaj

Sütő bedurrant 190 fokra. Lazacdarabok egy olivával kikent tűzálló tálba fektet. Lazac kevés olivával beken. Mozsár elő: szemes bors, lime reszelt héja, 2 evőkanál durva szemű tengeri só összetör, ezzel a cuccal beken az olajos lazac.
Hal 12 perc alatt készre süt. Lime levével meglocsol. Mennyei manna volt a sült zöldségekkel és balzsamkrémes sima jégsalátával.

Bocisüti

Úgy két hónapja sütöttük a Mókussal ezt a Bocisüti néven a Mindmegettén talált süteményt. Most kerül ki...Igazi pikpakk süti hétköznapokra, amikor fel kell gyorsan használni egy adag túrót.



Hozzávalók:
A barna tésztához:
1 tojás
1 evőkanál vaj
15 evőkanál liszt
11 evőkanál cukor
2,5 dl tej
2 evőkanál holland kakaópor
1 kávéskanál szódabikarbóna
A fehér krémhez:
25 dkg túró
1 tojás
1 evőkanál búzadara
1 csomag vaníliás cukor
5 evőkanál cukor

Tál no 1: Cukor, tojás, vaj habosra kever. Tál no 2: Liszt szitál, kakaópor, szódabikarbona hozzá, majd a tejjel együtt a Tál no 1.-hoz kever. Kis tálban kikever a fehér krémhez valókat.
Kisebb tepsiben süt, melyet vajjal kiken (ezt imádja csinálni a Mokker a legjobban) és liszttel megszór. Barna krémet a kikent tepsibe önt, tetejére csöpögtet a túrós keverék. 180 fokon kb. 25 perc kell neki, mikor látszik, hogy feljött és fehér részek már barnulni kezdenek.

2010. január 1., péntek

BÚÉK-Andrássy sárgamuskotály Must - A nedű

Ezzel a csodaitallal koccintottunk, az egy főre jutó kisdedek és szoptatós anyák száma idén ezt indokolja...Megkérnénk az alkotót, Zsurki Sancit, hogy egy komment formájában mondja meg, hogy hol lehet kereskedelmi forgalomban kapni, mert ez az ital új értelmet ad a must kifejezésnek. Egy nedű! Szó szerint!