2009. június 30., kedd

Sajtospompos, ami akár pogácsának is nevezhető

Dzsuditól kaptam ezt a receptet és meg is csináltam kb. fél év múlva a Zöld Sziget piknikre. Dupla adag készült, ráadásul két részletben, az első adagban kevesebb volt a liszt, a másodikban több, mint a receptben írtak, de mindkettő ehető volt. Sőt! Isteni, hogy olyan puha, nem kell bele élesztő és sütőpor sem. A gyerekek pillanatok alatt felfalták, úgyhogy a szülőknek már nem maradt egy szem sem (illetve de igen, mert a Teki talált egyet a Mókus zsebében).



Hozzávalók : (egy tepsi lesz belőle)
2,5 dl tej
1 kk só
8 dkg vaj
12 dkg sajt reszelve
18 dkg liszt
3 tojás

Tej sóval, vajjal felforral. Liszt belekever, ragacsos masszát trutymákol. Kihűt. Hűlés után tojások egyenként belerak, reszelt sajt belekever, kézzel, diónyi gombócokat formáz, tepsibe helyez. Sütőben kb. 20 percig süt 200 fokon, amíg jó pirosak.


2009. június 14., vasárnap

Naan sok fokhagymával

Újabb etűd a csajos vacsiról, jeligém: ritkán főz, de akkor harminc félét. :) Ez a szimpi kis naan receptet a kakaóscsiga blogon leltem. Főleg a az fogott meg, hogy a Szakácsok Könyvéből való a recept, amit a múltkor Csilltől én is kölcsönkaptam és nagyon szimpatizáltam vele, csak eddig minden alexandrás akcióról lemaradtam. Mondjuk a kávéskanalak tört részével meggyűlt a bajom, de jó lett a naan és ez a lényeg. A nagy fokhagymarajongó Livkó volt a kiskukta, aki a brutál (!!) mennyiségű fokhagymát tartalmazó olajjal kenegette meg sütés előtt, isteni lett és aznap éjjel egyikünknek sem kellett szerintem sem a pasijaink, sem vámpírok támadásától tartanunk. A képen látható az egész menüett, az óramutató járásával megegyezően, lentről a naan, a mentás sali, balti rákok, tandoori csirke, lepényhal csipős tikka masala szószban, csipős padlizsán, basmati rízs.


Hozzávalók:
1 dl langyos víz
3/4 kk friss élesztő
25 dkg liszt plusz amennyit felvesz
2,5 ek joghurt
3/4 kk sütőpor
napraforgóolaj
1/2 kk só

Az élesztőt a langyos vízben felfuttat. Liszt fele hozzá, villával kever. Letakar, meleg helyen 30 percet pihentet. Pihi után belekever a joghurt, majd a maradék liszt, só, sütőpor. Ragacsos tésztalabdává szuszakol. Olaj hozzá, újabb 15 percig pihenhet. Az eredeti recept szerint négy részre oszt, de nekünk sokkal több lett, igaz, kisebb lapocskákat sütöttünk, olaj nélkül serpenyőben.

Bodzaszörp májusra

Már-már a gasztrociki kategória júniusban bodzaszörpről posztolni, de megteszem, mielőtt lába kél a tutti receptnek, hiszen jövőre is lesz bodzaszezon. Idén kétfélét csináltam ugyanis. Az első eresztésben forrázni kellett a bodzát és egy hétig állni hagyni, ennél a másodiknál, mely a befutó címet kapta csak simán hideg vízben áztak az eső után leszedett bodzavirágok. A képen a bal oldali, sötétebb a nyerő.


Hozzávalók:
50 fej bodzavirág
2,5 kg cukor
5 dkg borkősav
csapott kávéskanál szalicil
2 citrom leve
1 doboz citrompótló

A lemosott virágokat 5 liter vízben áztat 24 órán át. Hozzáad a cukor, borkősav, szalicil, citromlé és az eredeti receptben nem szereplő citrompótló. Összekever és újabb 1 napot vár.
Szűrőbe tiszta konyharuha, ezen a szörp átszűr, üvegekbe tölt és már kész is.

2009. június 1., hétfő

Tandoori csirke, avagy a brutál indiai vacsora sztárja

Végre, végre egy csajos vacsi keretében megtölthettem bendőmet a régóta vágyott indiai ízekkel... A fő kihívás a tandoori csirke és a fokhagymás naan volt, a többit vagy csináltam már, vagy biztosra mentem (balti és tikka massala szósz üvegből, lévén távol az ázsiai és errefelé ritka vendég a friss koriander, meg a  zöld chili). 
Ami volt: mango lassi (joghurttal), tandoori csirke, rákok balti szószban, sült lepényhal csipős tikka massala szósszal, csípős padlizsán, basmati rizs kardamonmagokkal, saláta mentával és fokhagymás naan. A desszert nem indiai volt, hanem mézes joghurt eperrel és pavlova darabokkal. Ezt a kedvenc ausztrál Womens Weekly Lean Food szakácskönyvemből koppintottam. 
Szóval az első recept a tandoori csirke, forrás a Mindmegette



Hozzávalók:
2 alsó és felső comb, 2 mell és két szárny avagy egy egész csirke
Pác:
3 dl joghurt
4 gerezd préselt fokhagyma
1 kávéskanál reszelt gyömbér
1 kis paradicsom konzerv (a fácános)
3 ek citromlé (én lime levet használtam most9
késhegynyi őrölt babér és bors
1-1 kávéskanál kurkuma, római kömény és chili
1 evőkanál garam masala
2 kávéskanál só

A joghurtba fűszerek, jól összemix, egy éjszakára a hűtőbe száműz, majd 180 fokos sütőben, tepsiben pirosra süt.