2009. június 14., vasárnap

Bodzaszörp májusra

Már-már a gasztrociki kategória júniusban bodzaszörpről posztolni, de megteszem, mielőtt lába kél a tutti receptnek, hiszen jövőre is lesz bodzaszezon. Idén kétfélét csináltam ugyanis. Az első eresztésben forrázni kellett a bodzát és egy hétig állni hagyni, ennél a másodiknál, mely a befutó címet kapta csak simán hideg vízben áztak az eső után leszedett bodzavirágok. A képen a bal oldali, sötétebb a nyerő.


Hozzávalók:
50 fej bodzavirág
2,5 kg cukor
5 dkg borkősav
csapott kávéskanál szalicil
2 citrom leve
1 doboz citrompótló

A lemosott virágokat 5 liter vízben áztat 24 órán át. Hozzáad a cukor, borkősav, szalicil, citromlé és az eredeti receptben nem szereplő citrompótló. Összekever és újabb 1 napot vár.
Szűrőbe tiszta konyharuha, ezen a szörp átszűr, üvegekbe tölt és már kész is.

Nincsenek megjegyzések: