2008. június 30., hétfő

Mozzarellagolyók paradicsommal

Vendégek jöttek, rohantam, ezzel nagyot hibázni nem lehet. Zöldfűszeres omlett volt hozzá, felvágottak és sajtok. Figyelem, a paradicsomos mozzarella szószát kötelező kitunkolni!



Hozzávalók:
3 fej paradicsom
1 csomag mini mozzarellagolyó
extra szűz olivaolaj
bazsalikom
só, bors

A paradicsom mos, közepén zöld cucc kivág, felszeletel. Tányérra rak.
Mozzarella golyók csöpögtet, parikra dob, olivával lazán megöntöz (én a kupakba szoktam önteni az olajat). Só, bors, bazsalikom. Kész.


Tojásos noki salátával

Nem tehetek róla, nekem ezek az egyszerű dolgok, mint például a tojásos nokedli, annyira bejönnek! (sajnos) Úgy veszem észre ez a tulajdonságom öröklődőnek bizonyult :)



Hozzávalók:
40 dkg liszt
1+4 tojás


Víz forral és sóz! ( forrjon, mikor a galuskát bekever)
A lisztet mély tálba önt, 40 dekát írtam, kb fejenként 10 deka, saccolni szoktam. Ráüt egy tojás, só és annyi hideg(!) víz, amennyit felvesz. Csak a víz forrásakor kever össze, ráadásul galuskatészta halmazállapotúra.
Galuskák a vízbe szaggat, majd forró olajos lábosba önt.
4 tojás felver, sóz, borsoz és a forró galuskákra önt, szilárdulásig kavar.

2008. június 21., szombat

Kedves Blogom! Most, hogy már elmúltál négy hónapos, itt az ideje, hogy megmutassalak a nagyvilágnak, nemúgy mint néhány celeb, aki rejtegeti a friss gyerekét. Persze egyrészt kit érdekelnek, másrészt ők még nem tudják, hogy nincs szép újszülött, kivétel az ember sajátja. Naszóval, ez azt jelenti, hogy nem csak az a kb. 10 ember fog olvasni, akinek elküldtem az elérhetőséged, hanem lehet, hogy többen. Ugye felkészültél? Fenti okból leveszem a családi fotókat és Pannát, Samut, meg a többieket, akiknek személyiségi jogait megsérthetnénk esetleg. A vasútállomás sorozat marad és néha biztos fogok feltenni nem gasztro témájú dolgokat, de a többség az lesz...Na sok a duma, induljunk, hajrá google robotok!

2008. június 18., szerda

Pillekönnyű, citromos meggyes süti

Most ezt a kis citromos, nyári süteményt ajánlom, ha már sütit enni (esetünkben vinni) nem olyan rossz dolog. :) Legközelebb két citromot fogok beletenni és megcsinálom rá a citromos cukros mázat is, de ez most időhiány miatt elmaradt. Sebaj, biztos, hogy lesz legközelebb!



Hozzávalók:
4 tojás
8 ek kristálycukor
8 dkg olvasztott vaj
12 ek liszt
1 cs. sütőpor
1 citrom leve és héja
15 szem meggy

A tojásokat szétválaszt, a fehérjékből pici sóval habot ver. Másik tálban a tojássárgát a cukorral robotgéppel fehéredésig kever. Hozzáad a citromhéj és lé, az olvasztott vaj, a sütőporos liszt. Óvatosan beleforgat a kész tojásfehérjét.

A kész tésztát kivajazott, lisztezett sütőformába tölt és a meggyeket szépen belenyomkod. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 percig süt.

Megesz vagy
porcukorral megszórjuk és megesz
vagy
porcukorból és citromléből kevert mázat csurgat rá és megesz.

2008. június 16., hétfő

Mustáros csirke római tálban

Az alapötlet stahljuci ketchupos húsa, de az sertéshúsos, én csirkével és mustárral szoktam csinálni, ergo már köszönő viszonyban sincs az eredetivel. Azt is kipróbálom egyszer, stahljuciban még sose csalódtam... ez is a család egyik kedvence..



Hozzávalók (kb 6 személyre)
4-5 csirkemell
1 szál puha parasztkolbász
30 dkg füstölt sajt
2 fej vöröshagyma
só, bors
másfél dl mustár
5 dl főzőtejszín
8 vékony szelet angolszalonna

A római tálat 20 percre hideg vízbe áztat. A kolbászt felkarikáz, a sajtot reszel, a hagymát szeletel. A húst klopfol, sóz, borsoz. A tejszínhez kever a mustár.

A római tál alját 4 szelet szalonnával bélel. Erre jön a hús fele, a hagyma fele, a kolbász fele, a sajt fele. Nyakon önt mustáros tejszín felével, majd még egyszer a hústól ugyanezt a sorozatot lenyom. Hideg sütőben, lefedve, 200 fokon 2 órát süleszt.



Máglyarakás

A máglyarakás úgy igazi, ha azt magas hab fedi! mondja az egyszeri költő (jelen esetben én), mégha nekem ez az akció a múltkor nem is sikerült. Mármint nem lett magas a habja, de ezzel együtt nem kellett tukmálni. Hozzá tartozik, hogy nem teljes csendben és transzban készült, hanem egy kisebbfajta őrültek házában, szokás szerint.



Hozzávalók (6 személyre):
6 szikkadt zsemle
6 nagy alma
kb fél liter tej
3 tojás
10 ek kristálycukor
15 dkg baracklekvár
1 citrom
pici rum
3 ek porcukor
1 vaníliás cukor
őrölt fahéj
margarin
zsemlemorzsa

A meghámozott, kimagozott almát felkarikáz és kevés vízzel, a porcukorral és egy kis fahéjjal megpárol. A zsemléket félbevág és felszeletel fél centis szeletekre. A tejet a vaníliás cukorral, a citromhéjjal felmelegít, majd a zsemledarabokat beledob.
A tojásokat szétválaszt és a sárgát a kristálycukor felével habosra ver, majd ezt is óvatosan belekever a tejes, zsemlés miskulanciába.
Egy magas tepsit kiken és zsemlemorzsával megszór. Az aljában elterít a zsemleszeletek fele, rá párolt alma,újra zsemle. Ha gyerek nem eszi, rummal locsol és a tejére ken a lekvár háromnegyede. 160 fokon süt kb. 20-25 percig.
A tojásfehérjéből a kristálycukor másik felével kemény habot ver és a maradék lekvár beledolgoz. A zsemlés keveréken elterít a tojáshab, majd a meleg sütőben a tojáshab szilárdulásig szárít.
Tálaláskor porcukorral meghinthet, de enélkül is elég dögös édes.

2008. június 5., csütörtök

Vacsi menü 2.

A hagymás halhoz tartozó menüsor ez volt:
Előétel: halas pástétom kiflikarikákon uborkaszeletekkel
Főétel: tejszínes mustáros halszeletek hagymaágyon zöldséges basmati rízzsel
és salátával
Desszert: máglyarakás

Tejszínes mustáros halszeletek hagymaágyon

Elég sok hümm meg nyamm hangzott el pozitív értelemben, még az itália vacsoravendégeink (köztük Gennaro, aki ráadásul született tengerparti legény) is gratuláltak, úgyhogy közzé teszem, hogy Ti is arathassatok! Sárgarépás, petrezselymes basmati rízzsel tálaltam és egy lenmagos kínai kel salit csináltam hozzá.



Hozzávalók:
mélyhűtött tengeri halfilé
2 vöröshagyma
só, bio zöldségkeverék, currypor, bazsalikom, cayenne bors
2 dl tejszín+mustár

A hagymát nagyon vékonyra felszel, olivával kikent tepsiben elterít.
A halszeleteket a fenti fűszerkeverékkel mindkét oldalán megszór, majd a mustáros tejszínnel mindkét oldalon beken.
20 percet süt fólia alatt 150 fokon, majd még kb. 15 percet fedetlenül.

2008. június 3., kedd

Eperfagyi (fagyigép nélkül)

Mostanában kicsit belecsúsztunk az esküvőkbe, hétvégi őrületekbe és hétközben is alig főzök, mert egész nap a kert, meg a pancsizás szóval most csak egy gyors nyári fagyi és jön még pár dolog.... Ezt persze bármilyen mélyhűtött bogyósból el lehet készíteni.



Hozzzávalók:
kb fél kg eper
tej
méz
kánaán :)

A friss epret mos, csumáz, darabol, mélyhűtőben fagyaszt. Turmixgépben tejjel és mézzel mixel. Kész a fagyi. Köszi Krisszi! :)