2008. június 16., hétfő

Máglyarakás

A máglyarakás úgy igazi, ha azt magas hab fedi! mondja az egyszeri költő (jelen esetben én), mégha nekem ez az akció a múltkor nem is sikerült. Mármint nem lett magas a habja, de ezzel együtt nem kellett tukmálni. Hozzá tartozik, hogy nem teljes csendben és transzban készült, hanem egy kisebbfajta őrültek házában, szokás szerint.



Hozzávalók (6 személyre):
6 szikkadt zsemle
6 nagy alma
kb fél liter tej
3 tojás
10 ek kristálycukor
15 dkg baracklekvár
1 citrom
pici rum
3 ek porcukor
1 vaníliás cukor
őrölt fahéj
margarin
zsemlemorzsa

A meghámozott, kimagozott almát felkarikáz és kevés vízzel, a porcukorral és egy kis fahéjjal megpárol. A zsemléket félbevág és felszeletel fél centis szeletekre. A tejet a vaníliás cukorral, a citromhéjjal felmelegít, majd a zsemledarabokat beledob.
A tojásokat szétválaszt és a sárgát a kristálycukor felével habosra ver, majd ezt is óvatosan belekever a tejes, zsemlés miskulanciába.
Egy magas tepsit kiken és zsemlemorzsával megszór. Az aljában elterít a zsemleszeletek fele, rá párolt alma,újra zsemle. Ha gyerek nem eszi, rummal locsol és a tejére ken a lekvár háromnegyede. 160 fokon süt kb. 20-25 percig.
A tojásfehérjéből a kristálycukor másik felével kemény habot ver és a maradék lekvár beledolgoz. A zsemlés keveréken elterít a tojáshab, majd a meleg sütőben a tojáshab szilárdulásig szárít.
Tálaláskor porcukorral meghinthet, de enélkül is elég dögös édes.

Nincsenek megjegyzések: