2008. május 19., hétfő

Mákos Guba

Hagyományos étlapokon a túrógombóc fekete párja. Gubaországban is kipróbáltam jó pár variációt , de már nem kísérletezek, ez lett a nyerő recept! (köszönjük StahlJuci)



Hozzávalók:

3 tojás
3 ek kristálycukor
vaníliaaroma
1 liter tej
6 kifli
a mákhoz:
6 ek darált mák
2 ek cukor
1 citrom
őrölt fahéj
mazsola esetleg
vaj

Jó nagy tálba tör 3 tojást, hozzá a cukrot és a vaníliaaromából néhány cseppet. Jól összever és hozzáönt a tej.
A kiflit felszeletel és a tojásos tejbe dob, pihentet.
A darált mákhoz tesz a kristálycukor, reszel a citromhéj, beleszór egy kis fahéj.
Nagy jénai kivajaz, egy réteg kiflikarika, rá a mák, újra kifli és újra mák, majd a maradék tejjel meglocsol. A tetejére lehet vajat tördelni. 20 perc alatt megsül.

2008. május 6., kedd

Túrógombóc

Időzavarral küzdők figyelmébe: egy gyors levessel isteni ebédkorona. Gombóóóóó! - harsogja a Mókus, ha ez készül.



Hozzávalók:
25 dkg túrónként (4 személynél duplázz!)
1 tojás
4 ek búzadara
zsemlemorzsa
pici só
tejföl/joghurt
porcukor/szőlőcukor/

A túróhoz üt a tojás, bele a búzadara és a só. Pár órát pihen, de ha nem, akkor sincs dráma. Forró sós vízben addig főz a hideg vizes kézzel formázott gombócokat, míg fel nem jönnek a víztetőre. Olajban zsemlemorzsát pirít, ebbe forgat a megfőtt gombóckákat. Porcukros joghurttal vagy tejföllel tálal.

Vacsi menü 1.

Nem tudom, mások hogy vannak vele, de amikor nagyritkán vacsorás bulit rendezünk, mindig sokat gondolkodom a menüsoron. Passzoljanak a fogások egymáshoz és a vendégekhez. Legyen zöldség, hús és valami különleges is. Legyen az évszaknak megfelelő. Ha külföldiek jönnek, kapjanak valami magyarosat is. Szóval pár nap kell, mire összeállítom, megveszek mindent, előkészítem és megcsinálom. Amikor pluszba besűrűsödnek a programok is, tisztára cirkuszi tányérpörgetőnek érzem magam .

Angol vendégeinktől a Magyar Nigella megtisztelő címet kaptam múlt hétvégi menüsor miatt. Na jó ebben a kerekded formák és a házipálinka is segítségemre volt, elismerem! :)

Előétel: körözött és zakuszka
Főétel: rómaitálas mustáros csirke sárgarépás mézes kuszkusszal
Desszert: forró brownie vaníliafagyival és eperrel

A főételt lefotóztam, úgyhogy ennek receptjét hamarosan közlöm.