2009. szeptember 21., hétfő

Banánkenyér mogyoróval és csokival

Ezt az Epicuros receptet buheráltam át, Macikonyhánál láttam, de darált mogyoróval csináltam dió helyett. Tökeccerű, tökfinom.
Hozzávalók:
20 dkg liszt ( 2 bögre)
1 tk. sütőpor 
1 tk. szódabikarbóna
1 csipet só
15 deka puha vaj 
2 egész tojás 
15 deka cukor (1 bögre) 
2 érett banán 
10 deka darált mogyoró vagy bármilyen mag vagy kókusz (1 bögre) 
5 deka csokidarabka (az ázsiaiban veszem) 
fél citrom leve
pár csepp vanília esszencia vagy 1 kk. őrölt vanília
Sütő 180 fokra beizzít. Őzgerinc forma vajaz, lisztez. Só, liszt, szódabikarbona, sütőpor öszekeverkever. Csoki és mandula hozzá. Egy másik tálban a szobahőmérsékletű vaj kikever. Cukorral összekever. Tojás egyenként bele. Lereszelt banán, citromlé, vanília hozzá. Lisztes keverékkel összeforgat, formába önt. Kellett neki az egy óra sütés.

2009. szeptember 19., szombat

Házi gyurma

Márti tántitól kaptunk a múltkor egy nagy doboz Cream of Tartar-t, mint ausztrál specialitást. Halvány lila fogalmam sem volt, hogy mi is ez. Utánanéztem foszfátmentes borkő és a sütőpor helyett érdemes használni, állítólag bioboltban lehet kapni. Tökeccerű belőle gyurmát csinálni és végre a Mókus is boldog, nemcsak mert ő adagolhatta és keverhette a gyurma hozzávalóit, hanem mert a polipos készletéből - teljes kiszáradás miatt - ki kellett dobni a rózsaszín play doh-t.
Ráadásul maradt egy nagy adag, már csak még ételfestéket kell vennem. Szóval emitt egy só-liszt gyurma recept, csak kicsit elasztikusabb. Innen származik egyébként, a dobozon más recept van.

Hozzávalók:
2 bögre liszt
2 bögre meleg víz
1 bögre finom só
2 evőkanál olaj
1 evőkanál cream of tartar

A hozzávalókat össze kell keverni és addig főzni alacsony lángon, amíg a gyurma szépen el nem válik az edény falától. Miután kihűlt, lehet színezni, sőt illóolajjal illatosítani is.


Miso leves

Most pedig leszedése következik a perszonális képeknek, nehogy a netes pedók megelőzzenek. :)

Aztán pedig egy rendhagyó recept. Először is, mivel még sosenem csináltam miso levest. Aztán, mivel exhas készítettem, és végül mivel mindenkinek ízlett, aki kóstolta, de én nem bírtam megenni... :)

Adri hozott Koreából szárított algát és szójapürét, de mivel az instrukciók rajzolva vannak a zacsikra, a neten összeszedett receptekből eszkábáltam valamit, tudom ez nem főzés, hanem kotyvasztás, ezért "recept" sem lesz... Először megfőztem a répát, tettem a vízbe biozöldségleveskeveréket, hozzáraktam az algát, belenyomtam egy kis halszószt és forró vízzel felhigítva beletettem még kb. 2 evőkanál barna szójaürét. Külön főztem egy kis kínai tésztát, azt is beletettem.