2009. szeptember 19., szombat

Házi gyurma

Márti tántitól kaptunk a múltkor egy nagy doboz Cream of Tartar-t, mint ausztrál specialitást. Halvány lila fogalmam sem volt, hogy mi is ez. Utánanéztem foszfátmentes borkő és a sütőpor helyett érdemes használni, állítólag bioboltban lehet kapni. Tökeccerű belőle gyurmát csinálni és végre a Mókus is boldog, nemcsak mert ő adagolhatta és keverhette a gyurma hozzávalóit, hanem mert a polipos készletéből - teljes kiszáradás miatt - ki kellett dobni a rózsaszín play doh-t.
Ráadásul maradt egy nagy adag, már csak még ételfestéket kell vennem. Szóval emitt egy só-liszt gyurma recept, csak kicsit elasztikusabb. Innen származik egyébként, a dobozon más recept van.

Hozzávalók:
2 bögre liszt
2 bögre meleg víz
1 bögre finom só
2 evőkanál olaj
1 evőkanál cream of tartar

A hozzávalókat össze kell keverni és addig főzni alacsony lángon, amíg a gyurma szépen el nem válik az edény falától. Miután kihűlt, lehet színezni, sőt illóolajjal illatosítani is.


3 megjegyzés:

eszti írta...

juj ez izgi és ez a gyurma is jól átmegy a polipon? mert eddig nekünk csak a frisch playdoh vált be hozzá. és ez a cream of tartar akkor nem por ugye?

soesbors írta...

Szija, képzeld, por....én is meglepődtem...A mini lyukakon nem próbáltuk még áttuszkolni, de a formákkal működik.

soesbors írta...

Jelentem kislyukakon tesztelve: kitűnően vizsgázott. Közben elkészült a narancssárga, kék és zöld vörzsiön is.