2008. szeptember 22., hétfő

Meggyes pite

Már ezer éve ki akartam próbálni Beja asszonyunk pite receptjét és végre eszembe jutott az ügy. Nem almával csináltam, hanem meggyel, mivel a Mókus imádja. Isteni lett, remélem ezzel beszállhatok a Patakisisters féle piteversenybe :)



Hozzávalók:
1 Rama
2 tojás sárgája
negyed vagy fél vagy egész bögre cukor ízlés szerint
3 bögre finomliszt
1/2 cs. sütőpor
tej vagy tejföl
1 vaníliás cukor
1 citrom héja
Töltelék:
1 meggybefőtt
4 ek cukor
1 csomag vaníliapuding

A hozzávalókat összegyúrni, hűtőbe tenni, pihentetni. Tészta két részben kinyújt (közben még felvett lisztet rendesen). Alsó lap sütőpapírra, rá a töltelék, tetejére a második lap. A töltelékhez a magozott meggybefőtt levét összekevertem a vaníliapuding porral, a cukorral és szép lassan, folyamatosan kevergetve összefőztem. Beledobtam a meggyeket és ezt a cuccot tettem az első pitelapra, amire szórtam egy kis zsemlemorzsát előzőleg.
180 fokon süt, kb 30-40 perc alatt kész.

2008. szeptember 19., péntek

Hámory túrókuglóf

Kistérségi főzőversenyen indultunk (erről is írok, csak még meg kell szereznem az autentikus receptet) és az utolsó pillanatban kiderült, hogy sütivel is lehet nevezni. Igaz, hogy a nyílt tűzön kellett volna csinálni és nem voltunk olyan profik, mint a Hagyományörzők csapata, akik komplett tűzhellyel érkeztek. Mindegy, a lényeg, hogy a különdíjat elhoztuk. Elnézést a béna vakus képért, mire észbekaptam és jött a zsűri, már korom sötét volt. Ezt a kuglófot évek óta sütöm egyébként, Zsuzska tántitól kaptam a receptet és eddig még mindig jól sikerüült (most persze, amikor tétje volt, nem lett 100%, mivel elfogyott a liszt és kétharmada teljeskiörlésű lettt, nem csináltam tűpróbát, úgyhogy haza kellett rohannom vele tovább sütni a cuccot. áááá)



Hozzávalók:

25 dkg tehéntúró

3 bögre finomliszt
egy csomag sütőpor
1 bögre kristálycukor
2 csomag vaníliás cukor
2 tojás
fél bögre aszalt szilva és aszalt sárgabarack
10 dkg étcsoki apróra felvágva, reszelve
kevés rum
4 evőkanál tejföl
egy narancs reszelt héja
1/2 bögre margarin (20-25dkg)


A
szalt barackot és szilva kisebb darabokra vágdos és egy kupaknyi rummal locsol, meleg vízzel felenged, pihentet.
Géppel krémes állagúra kever a puha margarint a cukorral, vaníliás cukorral. Egyenként bele a tojások, mindegyik után a géppel átkeverve. Belereszel a narancshéj, beleszór a rumba áztatott aszalt gyümölcs, amit leszűrtünk. Csokidarabkák bele.Túró bele, fakanállal összekever és hozzáad a sütőporral elkevert lisztet is kis adagokban. Kb. 4 evőkanál tejföllel lágyítjuk.
Kuglófforma kiken vajjal és liszttel, massza bele.
Előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt elkészül (a teljes kiörlésű liszteshez kell egy óra). A formából csak akkor fordítsd ki, amikor a sütemény már kihűlt.



Puncs

Valamelyik délután a héten, talán az eső negyedik napján, amikor már annyira hideg volt, hogy nem lehetett kibírni, a rossz gondolatok elűzésére hirtelen felindulásból forró és alkoholtartalmú italt készítettem az esőben motorozó gyerekekre felvigyázó apukák és persze jómagam részére. Aki arra járt és elmúlt 18 kapott, de nem tartott sokáig az adag.



Hozzávalók:


1 liter vörösbor
4 dl víz
kb. 5 ek cukor
1 dl rum
szegfűszeg
fahéj

A bort lábosba önt, rum hozzá, cukor, fűszerek bele. Most nem tettem bele se citromot, se narancsot, se semmilyen teafüveket.

2008. szeptember 11., csütörtök

Mostanában ezekkel voltam elfoglalva:

Szőlőről gyerekeknek
Must
Szüreti kaják 
Bloody Mary 

Szusimusi

Ezt a szusit nem én csináltam! Az alkotó a híres atlétanő SzKata barátnőm, akivel nem a futómúlt, inkább a szushimánia a közös vonásunk :) Mivel ő ideiglenesen nem szereti a szusit, kiteszem ezt a képet, hogy a jövő olvasói is gyönyörködhessenek munkájában és hogy emlékeztessem magam, hogy ha végre eljutok az ázsiaiba, vegyek norilapot és a szusirizst is.



Otthoni szusikészítésről itt:
http://sushi.extra.hu/sushi-otthon.html

2008. szeptember 3., szerda

Rozmaringos paradicsom

Lekapkodtam a múltkor pár rozmaringágat és petrezselymet és hirtelen felindulásból csináltam köretként ezt a sült paradicsomot a siófoki szomszéd Majától kapott isteni bioparadicsomokból. A képen természetesen még sütés előtt láthatók :)



A paradicsom mos és felcikkez, só, rozmaring, petrezselyem, fokhagyma, barna cukorral picit meghint és megsüt.