2008. szeptember 19., péntek

Hámory túrókuglóf

Kistérségi főzőversenyen indultunk (erről is írok, csak még meg kell szereznem az autentikus receptet) és az utolsó pillanatban kiderült, hogy sütivel is lehet nevezni. Igaz, hogy a nyílt tűzön kellett volna csinálni és nem voltunk olyan profik, mint a Hagyományörzők csapata, akik komplett tűzhellyel érkeztek. Mindegy, a lényeg, hogy a különdíjat elhoztuk. Elnézést a béna vakus képért, mire észbekaptam és jött a zsűri, már korom sötét volt. Ezt a kuglófot évek óta sütöm egyébként, Zsuzska tántitól kaptam a receptet és eddig még mindig jól sikerüült (most persze, amikor tétje volt, nem lett 100%, mivel elfogyott a liszt és kétharmada teljeskiörlésű lettt, nem csináltam tűpróbát, úgyhogy haza kellett rohannom vele tovább sütni a cuccot. áááá)



Hozzávalók:

25 dkg tehéntúró

3 bögre finomliszt
egy csomag sütőpor
1 bögre kristálycukor
2 csomag vaníliás cukor
2 tojás
fél bögre aszalt szilva és aszalt sárgabarack
10 dkg étcsoki apróra felvágva, reszelve
kevés rum
4 evőkanál tejföl
egy narancs reszelt héja
1/2 bögre margarin (20-25dkg)


A
szalt barackot és szilva kisebb darabokra vágdos és egy kupaknyi rummal locsol, meleg vízzel felenged, pihentet.
Géppel krémes állagúra kever a puha margarint a cukorral, vaníliás cukorral. Egyenként bele a tojások, mindegyik után a géppel átkeverve. Belereszel a narancshéj, beleszór a rumba áztatott aszalt gyümölcs, amit leszűrtünk. Csokidarabkák bele.Túró bele, fakanállal összekever és hozzáad a sütőporral elkevert lisztet is kis adagokban. Kb. 4 evőkanál tejföllel lágyítjuk.
Kuglófforma kiken vajjal és liszttel, massza bele.
Előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt elkészül (a teljes kiörlésű liszteshez kell egy óra). A formából csak akkor fordítsd ki, amikor a sütemény már kihűlt.



Nincsenek megjegyzések: