2012. március 31., szombat

Muszaka

Egy elég edényigényes étel, de így kibírható volt: előző este előfőztem a krumplit, megsütöttem a padlizsánt és megcsináltam a húst, reggel csak összedobtam a besamelt és rétegeztem, sütöttem.


Hozzávalók:
2 padlizsán szeletelve
50 dkg darált marha/sertés
1 fej hagyma
olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
1 kk fahéj
1 dl fehérbor
40 dkg paradicsompüré
1 evőkanál petrezselyem
5 dl tej
2 babérlevél
5 dkg vaj
5 dkg liszt
só és bors

Szeletelt padlizsánt picit sóz, tepsiben megszottyaszt 180 fokon elősüt. Hagyma kockáz, olíván pirít, fokhagyma összenyomva hozzá. Hús a hagymán pirít, paradicsom hozzá, só és bors, fahéj, petrezselyem összevágva, fehérbor hozzá.
Krumpli pucol, szeletel és 10 percig sós vízben előfőz.
Nagyobb hőálló edény aljába olívaolaj, padlizsánok rá, hús rá, szeletelt krumpli rá. Gyors besamel: vaj olvaszt, liszt pirít, borssal és babérral összemelegített tej rá, habverővel sűrűsödésig kavar. Besamel a krumplik tetejére, 180 fokon kb 50 percig sütöttem pirosra.