2013. február 24., vasárnap

Baglyos keksz





Hozzávalók:
27 dkg liszt
1 ek sütőpor
1/2 só
17 dkg vaj
20 dkg barnacukor
1 tojás
2 ek vanília kivonat
5 dkg csoki
1/4 tk szódabikarbóna
mazsola, kesu a dekoráláshoz

Liszt szitál, hozzá a sütőpor és a só.
Külön tálban vaj habosít, cukorral kikever. 
Tojások és vanília kikever cukros vajjal összedolgoz. 
Csoki olvaszt, majd szódabikarbóna hozzá.
Lisztes keverék a vajashoz kever, gombóccá formáz. 
Gombóc 2/3 - 1/3 arányban eloszt. 
A kisebb adaghoz csokis cucc hozzágyúr. 
30 perc hűt. 
A nagyobb gombóc felez és 10x25 cmes téglalappá gyúr. 
Kisebb csokis gombóc felez és 25 cm-es rúddá gyúr, majd a világos tésztát a sötét köré aplikál. 
A rudakat min. 2 órát hűt.

Inne egyszerű, a rudakat szeletel, tapaszt, fület formáz, mazsolával, mandulával dekorál és 180 fokon 10-12 percet süt. 

2013. február 17., vasárnap

Narancsos gyömbéres sárgarépakrémleves




Hozzávalók: 
1 közepes vöröshagyma apróra kockázva
1 kk. reszelt gyömbér
1 ek. vaj
4-5 nagy répa
1 nagy narancs leve és a felének héja
zöldség alaplé (vagy bio zöldségleves alap)
só, bors, szerecsendió, 1 ek. dijon-i mustár, pici barnacukor 
1 dl tejszín - ek liszt

A vajon a hagyma üvegesre dinsztel. Gyömbér rá. 4-5 répa karikázva rá, zöldségalaplével felönt. Só, bors, szerecsendió, dijoni mustár, pici barnacukor, narancs leve és héja hozzá, főz míg megpuhul majd turmixol. Liszttel elkevert tejszín hozzá, egy rotty, díszít, tálal.